Džemat Jarčedoli: Mektebsko takmičenje u učenju kratkih kur’anskih sura

U nedjelju 07. februara 2021. g., u džematu Jarčedoli je održano mektebsko takmičenje u učenju kratkih kur’anskih sura napamet. Takmičenje je organizovano u sklopu dodatnih nastavnih aktivnosti u toku zimskog raspusta. Cilj takmičenja je bio da se polaznici mektebske nastave dodatno ohrabre i motivišu za javne nastupe, da im se razvija pozitivni natjecateljski duh, kao i da naučene sure što bolje utvrde i ponove. Također, jedan od ciljeva takmičenja je i pokušaj da se ublaže posljedice pandemije, kao što su češći izostanci mekteblija sa nastave, online nastava, ograničeno međusobno druženje i komuniciranje, nedostatak javnih nastupa i takmičenja, i sl.

Takmičenje je organizovano u devet kategorija, tako da je svaka mektebska grupa imala svoju kategoriju, a 49 mekteblija se takmičilo. Birani su pobjednici u svim kategorijama, kao i prva tri mjesta u sveukupnom plasmanu. Za sve učesnike je obezbjeđena simbolična novčana nagrada. Također, posebne nagrade su osvojili pobjednici u svojim kategorijama, drugoplasirani i trećeplasirani u sveukupnom plasmanu, dok je za prvo mjesto u sveukupnom plasmanu nagrada bila tablet. Stručnu komisiju za ocjenjivanje takmičara su činili mr. hafiz Abdusamed-ef. Podojak i mr. Sejid-ef. Strika. Takmičenje je počelo prigodnim obraćanjem imama džemata Mirsad-ef. Đerzića, koji se zahvalio roditeljima i mekteblijama na podršci ovoj ideji, a održano je u prisustvu roditelja, poštivajući sve propisane mjere zaštite od nadležnih organa s cijljem suzbijanja širenja virusa COVID 19.

Pobjednici u kategorijama su bili sljedeći:

1. Predškolska grupa: Džubur Azra i Tarahija Aiša

2. Prva grupa: Sadžida Đerzić

3. Druga grupa: Onur Hrelja

4. Treća grupa: Lamija Kapetanović

5. Četvrta grupa: Imran Đerzić

6. Peta grupa: Davud Čerkez

7. Šesta grupa: Nedim Džaferović

8. Sedma grupa: Hena Selimbegović

9. Osma i deveta grupa: Aiša Gagula

U sveukupnom plasmanu:

1. mjesto: Aiša Gagula – 88.5 poena

2. mjesto: Imran Đerzić – 87,5 poena

3. mjesto Ilma Nuhić – 84 poena

Jedan od uspjeha ovog takmičenja su i suze koje su se mogle vidjeti u očima prisutnih dok su uživali slušajći umiljate dječije glasove kako uče sure iz časnog Kur’ana kao i to da niko od prijavljenih takmičara nije odustao od takmičenja.

Ovom prilikom svim učesnicima čestitamo,a pobjednicima posebno. Zahvaljujemo se roditeljima i svim džematlijama na podršci a posebno našim donatorima nagrada i članovima ocjenjivačke komisije.

Molimo Uzvišenog Allaha nam čuva našu djecu od svakog zla, da Kur’an učini proljećem srca naših i da pomogne sve one koji se trude da pomognu odgajanje naše djece.

(M. Đerzić/sarajevskimedzlis.ba)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter