Džemat Jarčedoli: Izlet i edukativni sadržaji za mekteblije tokom raspusta

S ciljem da polaznici mektebske pouke džemata Jarčedoli što bolje razumiju gradivo i upoznaju se značajem institucije vakufa i Islamske zajednice, u četvrtak 23. 01. 2020. zajedno sa svojim muallimom Mirsad-ef. Đerzićem organizovali su posjetu našim najpoznatijim vakufima i institucijama IZ-e.

U sklopu spomenute posjete, mekteblije su posjetili Muftijstvo sarajevsko, gdje ih je dočekao dr. Abdulgafar-ef. Velić, pomoćnik muftije sarajevskog prof. dr. Enes-ef. Ljevakovića i uz riječi dobrodošlice upoznao sa najbitnijim podacima vezanim za Muftijstvo sarajevsko i mektebsku nastavu na području muftijstva. Također, im je govorio o tome koliko su sretni što su polaznici mekteba.

Nakon posjete Muftijstvu upriličena je posjeta haremu Kalin hadži Alijine džamije kao i haremu Bakr-babine džamije uz razgovar o tome kako su mnogi vakufi u našoj zemlji doživjeli sličnu sudbinu i kako je bitno da svi radimo na tome da se afirmiše intitucija vakufa i da se ponovo ožive određeni vakufi ukoliko postoji šansa za to.

Podne-namaz je obavljen u Gazi Husrev-begovoj džamiji gdje je upriličeno druženje sa mr. hafizom Salih-ef. Halilovićem, drugim imamom Begove džamije, uz upoznavanje sa vakufom našeg najvećeg vakifa Gazi Husrev-bega. Nakon toga mekteblije su posjetile i upravnu zgradu Rijaseta IZ-e, i zaputili se u Medžlis IZ Sarajevo. U Medžlisu ih je srdačno dočekao Miralem-ef. Babajić, pomoćnik glavnog imama, koji je mekteblije  upoznao sa najvažnijim podacima vezanim za naš Medžlis i prenio selame glavnog imama doc. dr. hafiza Kenan-ef. Musića.

Nakon posjete Medžlisu mekteblije su posjetile i sjedište našeg reis-ul-uleme dr. Husein-ef. Kavazovića i Sultan Fatihovu – Carevu džamiju. Također, posjeta je upriličena i mezaru Isa-bega Ishakovića, utemeljitelja grada Sarajeva i njegovom vakufu.

U subotu 25. 01. 2020. organizovan je izlet na Trebević za mekteblije i njihove roditelje. Vožnja Trebevićkom žičarom i prelijepo vrijeme su doprinijeli da raspoloženje bude jako dobro i druženje ugodno. Uz društvene igre, sankanje i grudvanje, h. Munib Šehović je održao kraći historijski čas na Vidikovcu o tome kako se Sarajevo branilo i odbranilo, posebno na dijelu koji se nalazi na području džemata Jarčedoli.

Zahvaljujemo se Muftijstvu sarajevskom i Medžlisu IZ-e Sarajevo na gostoprimstvu, vakufima Gazi Husrev-bega i Isa-bega Ishakovića na prilici da budemo njihovi gosti te džematu na prilici da proteklu sedmicu provedu uz ove zanimljive edukativne posjete i druženja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter