Džemat Grivići kod Hadžića: Krov munare pao 10 minuta prije dolaska vjernika na jaciju-namaz

Usljed jakog olujnog vjetra, u utorak 05.11.2019. godine, u džematu Grivići kod Hadžića, pred sami ulaz u džamiju pao je krov munare, a kako mještani navode desilo se to svega 10-ak minuta pred dolazak vjernika na jaciju-namaz.

Mještani džemata Grivići navode kako su prilikom dolaska na večernju molitvu, nešto prije 18 sati, u haremu, pred džamijskim ulazom, zatekli krov munare, odnsono konstrukciju dugu oko sedam metara. Na svu sreću, kažu, u tom momentu u haremu nije bilo nikoga.

Velid-ef. Dupovac, imam u džematu Grivići, kazao je novinaru AA kako je krov munare pao neposredno pred dolazak vjernika u džamiju. Krov munare je tokom pada jednim dijelom najprije udario u desni gornji ćošak džamije, a potom završio na tlu. Pao je svega jedan metar od prvog mezara u haremu džamije. U kontekstu prostora oko džamije, šteta je skoro pa zanemariva.

“Sinoć 10-ak minuta prije jacija-namaza, neke džematlije su bile ovdje na ulazu u harem, kada je usljed nevremena i jakog vjetra pao krov munare i završio na tlu. Riječ je o otprilike nekih šest metara dugoj krovnoj konstrukciji, sa alemom oko sedam metara”, istakao je Dupovac.

Dodaje kako je uzrok jak vjetar, ali moguće i dotrajalost same konstrukcije, koja je bila od drveta, obložena bakrom.

“Hvala Allahu da nije bilo ljudskih gubitaka, da niko nije povrijeđen, jer ovdje je velika frekvencija ljudi, posebno djece u danima vikenda. Panike nema, bitno je da se nikome ništa nije desilo. Ovaj materijalni dio će se sanirati”, kazao je Dupovac, naglašavajući kako će uništena konstrukcija ubrzo biti izmještena iz dvorišta džamije.

Imam Dupovac podsjeća kako je džamija u Grivićima sagrađena davne 1904. godine, potom je rušena u posljednja dva rata, da bi 1999. godine bila ponovo obnobljena.

Obzirom da se približila zima, krov munare će vjerovatno biti obnovljen na proljeće. (AA)

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter