Džemat Dobrinja 3b: Redovno druženje za žene i radionice za djecu

U srijedu, 13. novembra iza jacija -namaza, u prostorijama džamije Dobrinja 3b, aktivistkinje Sektora za brak i porodicu džemata organizirale su redovno druženje za žene i djevojke, te radionice za djecu uzrasta od 3 do 7 i od 8 do 13 godina.

Druženja za žene i djevojke u džematu Dobrinja 3b svojevrsna su tradicija već niz godina. Kako vrijeme odmiče ova druženja, svojim karakterom i temama koje se obrađuju, polako poprimaju oblik interaktivnih tribina. Ovomjesečna tema druženja: Hidžab (izbor, pravo, obaveza) nametnula se kao potrebna iz više razloga.

Prije svega, cilj je bio napraviti distinkciju između sociološkog i teološkog koncepta hidžaba. Kako je u uvodnom obraćanju istakla moderatorica ovog druženja, hidžab u sociološkom kontekstu može biti i jeste pravo svake muslimanke. Prema kodeksima međunarodnih ljudskih prava hidžab se ubraja u domenu ispovjedanja vjere. U ovom društvenom kontekstu hidžab predstavlja i vanjski identitet žene muslimanke. Što se pak tiče teološkog koncepta hidžaba, prema izvorima Islama, Kur΄ ana i sunneta, on je vjerska obaveza (farz) svake punoljetne muslimanke, i spada u red obaveznih obreda, odnosno ibadeta. I islamska ulema zauzela je jednoglasan stav po ovom pitanju.

Svjesne izazova sa kojima se susreću muslimanke prilikom odlučivanja u vezi hidžaba, cilj je bio podijeliti iskustva i izazove sa kojima su se susrele žene koje su se odlučile ispoštovati obavezu hidžaba, kako bi bile savjetodavne i motivirajući faktor svima onima koje su na pragu donošenja te odluke. Prisutne su imale jedinstvenu priliku čuti različite priče i iskustva, a jedna od njih, pričajući svoje iskustvo kazala je: – Svako jutro kad ustanem sjetim se da nisam pokrivena i uhvati me neki grč u stomaku, onda mi naumpane da treba da se pokrijem i opet me uhvati taj grč. Zbog posla koji sam radila stalno sam sebi tražila izgovore i odugovlačila sa stavljanjem hidžaba. Kad sam ga konačno stavila, shvatila sam da sam se bespotrebno brinula. Slično iskustvo podijelila je i druga mlada džematlijka, kazavši da je osjećala i znala da mora da stavi hidžab, ali nikako nije mogla da donese konačnu odluku. Tražila je izgovore sve dok joj ih nije ponestalo, nakon čega je odlučila da je Božije pravo ipak najpreče. Bilo je i onih koje su kroz gubitak bliskih osoba spoznale i prihvatile neizbježnost hidžaba, jer on to doista i jeste, neizbježan i nezaobilazan oblik ibadeta svake od nas. Kad i kako ćemo doći do te spoznaje, to je ipak u znanju i odredbi Gospodara, ali ono što smo ovom temom htjele istaći jeste da mi moramo težiti Božijem zadovoljstvu i boriti se, možda i najviše, sa svojim strahovima i neodlučnostima. U ovom vremenu, hidžab je hrabrost, kazala je jedna od prsutnih džematlijki. U svakom slučaju, ovom temom postigle smo željeni efekt i ako je suditi prema reakcijama prisutnih, bio je to uspješan i nadasve motivirajući skup. – Hvala Allahu koji nam je poslao hafizu. Večeras je svojim govorom o hidžabu napravila ugodnu atmosferu iskrenosti, punu ljubavi prema Allahu i odgovornosti u ispunjavanju islamskih obaveza. Baš smo uživale i bile sretne što smo u ovom odabranom društvu, kazala je jedna od džematlijki. Nakon druženja Aktiv Sektora za brak i porodicu džemata skromnim poklonima obradovao je sedam džematlijki koje su se u skorije vrijeme odlučile za hidžab.

U okviru druženja održana je i redovna edukativna radionica za djecu od 8 do 13 godina, a tema „Moj Poslanik Muhamed a.s.” bila je povodom mjeseca rebiul-evvela, mjeseca rođenja Božijeg miljenika. – Uz izradu maketice i teoretskog dijela radionice dječica su se podsjetila na događaje vezane za našeg Poslanika Muhameda a.s.; njegovo rođenje, objavu  prvih ajeta IKRE, Hidžru, Isru i Miradž, te su se uz pomoć korištenja projektora upoznali i sa izgledom pećina Hira i Sevr, kazala je voditeljica radionice, edukatorica Jasmina Arnautović – Sitnić, dodavši; – Kroz video snimak dječica su uvidjela da nas Poslanik a.s. uči da prema svakome i u odnosima sa drugima treba da se lijepo ponašamo, da budemo korisni drugima, da svaki posao koji radimo s ljubavlju i pošteno radimo, i da uvijek budemo pozitivan primjer.

Klub malih čitalaca je naš projekat za djecu mlađeg uzrasta, i ove godine nastojat ćemo tematski obrađivati sadržaje na način na koji djeca ovog  uzrasta mogu pratiti, a da im ne bude dosadno. Ovomjesećna tema bila je jesen i djeca su sa asistenticama, studenticom predškolskog odgoja Merjemom Trbonja i učenicom Rukajjom Bijedić, izrađivala plodove jeseni od organskog plastelina, dok su u literarnom dijelu radionice izradili pano „Jesen na putu”.

Aktiv džemata

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter