Džemat Crna Rijeka: Mevlud, promocija novih učača Kur’ana i svečanost obilježavanja pada Crne Rijeke

Dana 09.11.2019. godine u džematu Crna Rijeka  prigodnim programom  i učenjem mevluda te ilahija i kasida, obilježen je rođendan Poslanika a.s. U prepunoj džamiji Crne Rijeke džematlije i gosti bili su svjedoci dodjele diploma za dvanaest novih učača Kur’ana, koji su završili atmu za godinu dana, koliko je kurs za odrasle i  trajao. Važno je napomenuti da Kurs Kur’ana i tedžvida traje već 6 godina u kontinuitetu u našem džematu, kojeg vodi mjesni imam. Tom prilikom učačima koje čine dvanaest žena, uručene su diplome i primjerci Časnog Kur’ani kao pokloni.

Hatma dova na kraju je proučena pred duše šehida ovog džemata, a nakon klanjanja podne-namaza, uslijedio je prošireni program u korelaciji sa Udruženjem Patriotska liga, kojim je obilježen pad Crne Rijeke, koji se desio na isti datum 1993. godine. Organizovanim prevozom džematlije i gosti prvo su posjetili nekadašnji logor na Nišićima, a onda na Spomeniku šehida položili cvijeće. Program se završio prikazivanjem dokumentarca o Crnoj Rijeci.

Svečanosti su prisustovali mnoge važne ličnosti iz društvenog i političkog života, od kojih je i načelnik općine Ilijaš g. Akif Fazlić, kojem se džemat zahvalio poklonom u vidu jako vrijedne knjige iz Historije islama, zbog njegovog doprinosa razvoju vjerskog života u ovom džematu. Ovaj događaj je odisao jedinstvom i slogom svih učesnika, što je pokazalo da sve organizacije mogu nastupiti zajedno, ako im je isti cilj, a to je naravno Božije zadovoljstvo.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter