Džemat Čekaluša: Mualim prije Ramazana obišao polaznike mektebske nastave

U džematu Kulin H. Bali džamije u Čekaluši upriličena je, kao i prošle godine, podjela predramazanskih poklona polaznicima mektebske pouke.

Bila je ovo prilika da se učenici, već navikli na online nastavu, sretnu sa svojim mualimom, Eldarom-ef. Huseinovićem s kojim se redovno druže u mektebu ove džamije.

Pored nesporne činjenice da pokloni unose radost kod onih koji su darovani bez obzira na njihov uzrast, ovaj gest je poseban i zbog održavanja susreta i razgovora uz fizičko prisustvo koji je nezamjenjiv kada su u pitanju međuljudski odnosi.

Efendija je svoje mektebske polaznike podsjetio i na skorašnji dolazak blagoslovljenog mjeseca Ramazana, pripremivši ih, sa nekoliko praktičnih savjeta, kako kvalitetno iskoristiti ramazansko vrijeme bez obzira na okolnosti.

Više od 70 mališana na kućnim vratima dobili su paketiće sa slatkišima, razglednicom i ramazanskom vaktijom.

Ovim su postupkom iskazani briga i senzibilitet, značajni u svim vremenskim okolnostima, a posebno u aktuelnim, pandemijskim kada je dragocjena motivacija da se čvrstom vjerom i duhovnošću možemo i trebamo nositi sa izazovima.

Svaki lijep postupak ima svoju vrijednost koja je posebna i mnogostruka onda kada ima svoj kontinuitet i kada se ponavlja.

Mališani i njihovi roditelji nisu prikrivali emocije, a ovo predramazansko mektebsko darivanje u džematu Kulin H. Bali preraslo je u tradiciju.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter