Džemat Blagovac: Završni ispiti i svečana promocija 120 svršenika mektebske nastave – Mevlud i predavanje za žene

U subotu 5. maja 2018. godine u džamiji na Blagovcu, održani su završni ispiti za polaznike mektebske nastave. Od 138 upisanih učenika njih 120 pristupilo je završnim ispitima, a od tog broja 42 učenika je učilo u Kur’anu.

Ispite je nadgledao i konačnu ocjenu dao član komisije ispred Vjersko-prosvjetne službe Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Suljo ef. Ćerimović, koji je bio zadovoljan pokazanim znanjem.

Sutradan, u nedjelju 6. maja uz prisustvo velikog broja džematlija i roditelja, održana je svečana promocija svršenika mektebske nastave na kojoj su učenicima dodijeljene diplome o završenoj mektebskoj godini, zahvalnice, novčane hedije i paketići.

Prigodan program uz tekbire i ilahije izveo je mektebski hor, te učenjem Kur’ana svoj doprinos su dali i učenici koji su predstavljali mekteb Blagovac na takmičenju iz kiraeta.

U svom obraćanju imam džamije Edin ef. Mrkulić istakao je svoje zadovoljstvo pokazanim znanjem na završnim ispitima, govorio o važnosti mektebske nastave kao najvažnijeg segmenta djelovanja i rada jednog džemata, te zahvalio onima koji su obezbjedili hedije za djecu.

Na kraju programa Humejd Dindić, koji je na takmičenju na nivou Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo osvojio drugo mjesto u kategoriji kiraet – stariji uzrast, proučio je ašere, a imam džamije Edin ef. Mrkulić  dovu.

Mevlud i predavanje za žene

U petak 4. maja 2018. godine poslije akšam-namaza u džamiji na Blagovcu u prisustvu velikog broja žena, proučen je već sedmi po redu mevlud i održano predavanje za žene, a sve povodom mubarek noći Lejletu-l-berata, i dolaska mubarek mjeseca ramazana.

Mevlud su proučile članice ženskog hora džemata Blagovac, a predavanje je održala prof. Muvedeta Halilović, koja je između ostalog govorila o ženskom aktivizmu, dolasku mubarek mjeseca ramazana, te komentirala određene ajete iz sure En-Neml.

U svom uvodnom obraćanju imam džemije Edin ef. Mrkulić zahvalio se ženama koje aktvno sudjeluju u svim aktivnostima u džematu, a koje su i ovaj put dale svoj doprinos spremajući razna jela i poslastice kojima su se posjetioci ove svečanosti nakon klanjanja jacije-namaza i počastili.

Imam džamije posebno je istakao aktivnost žena na planu čišćenja i održavanja džamije čistom i urednom.

Pored ovih aktivnosti, žene na Blagovcu imaju svoja redovna druženja kroz halku Kur’ana i tedžvid koje vodi Fatima Čeliković Hodžić. Ovoj svečanosti prisustvovala je i Adna Zulić, koordinatorica za ženski aktivizam, porodicu i brak pri MIZ Sarajevo.

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter