Džemat Blagovac: Svečanost povodom završetka edukacije Kur’anskog pisma za žene i sudjelovanje polaznika mekteba u akciji čišćenja naselja

U nedjelju 21. aprila poslije podne-namaza u džematu Blagovac, upriličena je osma po redu svečanost povodom Lejletu-l-berata i završetka edukacije Kur'anskog pisma (sufare) za žene.U prisustvu velikog broja ženskog dijela džemata, uz učenje Kur'ana, ilahija i kasida, promovirano je šest žena koje su uspješno savladale kurs arapskog pisma i stekle osnovno znanje za učenje Kur'ana časnog. Pored ove aktivnosti polaznici mekteba su zajedno sa svojim muallimom Edin ef. Mrkulićem u subotu 20. aprila, uzeli učešće u akciji za „Čistu i lijepu Vogošću“, čisteći ulice svoga naselja.

U nedjelju 21. aprila poslije podne-namaza u džematu Blagovac, upriličena je osma po redu svečanost povodom Lejletu-l-berata i završetka edukacije Kur’anskog pisma (sufare) za žene.

U prisustvu velikog broja ženskog dijela džemata, uz učenje Kur’ana, ilahija i kasida, promovirano je šest žena koje su uspješno savladale kurs arapskog pisma i stekle osnovno znanje za učenje Kur’ana časnog. Kurs je vodila muallima Emira Sojkić koja je vrijedno radila sa polaznicama kursa u proteklih osam mjeseci. Kurs su završile: Salihović Nermina, Bektaš Halida, Suljić Šaha, Smajić Fadila, Čeliković Nerma i Husić Halida.

Nakon izvođenja svečanog programa od strane omladinskog hora, svojim prisustvom i zanimljivim predavanjem ovu svečanost uveličala je koordinatorica Sektora za brak, porodicu i ženski aktivizam u Medžlisu islamske zajednice Sarajevo Adna Kovačević Zulić.

Nakon predavanja uslijedilo je druženje žena koje su se počastile onim što su zajedno pripremile. Imam džemata Edin-ef. Mrkulić zahvalio je svima koji su na bilo koji način pomogli da se ova aktivnost sprovede na visokom nivou, te najavio nove sadržaje u džematu tokom mubarek mjeseca Ramazana.

Pored ove aktivnosti polaznici mekteba su zajedno sa svojim muallimom Edin ef. Mrkulićem u subotu 20. aprila, uzeli učešće u akciji za „Čistu i lijepu Vogošću“, čisteći ulice svoga naselja. Na kraju ove vrijedne akcije organizatori su počastili polaznike mekteba sa doručkom u haremu džamije.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter