Džemat Blagovac: Izlet za omladinu i predavanje za žene “Uloga muslimanke u porodici i zajednici”

U nedjelju, 13. oktobra 2019. godine poslije podne-namaza organiziran je izlet za omladinu džemata Blagovac. Zajedno sa svojim imamom Edin-ef. Mrkulićem upriličena je posjeta planini Bjelašnici i ratnoj džamiji na Igmanu. U prelijepom ambijentu naših planina i veoma ugodnom vremenu za ovo doba godine, omladina džemata Blagovac provela je nekoliko sati u druženju, šetnji i razgovoru.

Ovo je bila i svojevrsna nagrada za omladinu džemata koju čini tridesetak omladinaca koji su u prethodnoj godini bili od velike koristi imamu i džematu u svim aktivnostima. Podršku u realizaciji ovog izleta dao je i Džematski odbor na čelu sa predsjednikom Ramisom Smajlovićem.

Predavanje za žene

U subotu, 21. septembra poslije akšam-namaza održano je i predavanje za žene o temi “Uloga muslimanke u porodici i zajednici”.

Predavanje je održala dr. Remzija Hurić-Bećirović koja je između ostalog govorila o tome “kako muškarac i žena snose kolektivnu odgovornost prema društvu u cjelini; da žena mora nastojati biti čvrst stub svojoj porodici, džematu i široj zajednici: da samo jaka žena može odgojiti stabilnu porodicu, a samo jake porodice mogu činiti ispravnu zajednicu i da žena kao majka, supruga, sestra, kćerka i uopće kao članica zajednice, mora uspostaviti balans u porodičnom i društvenom angažmanu”.

Domaćin ovog predavanja bila je koordinatorica za ženski aktivizam muallima Emira Sojkić koja se zahvalila predavačici dr. Remziji Hurić-Bećirović na izdvojenom vremenu i svima koji su tu večer prisustvovali ovom veoma korisnom i zanimljivom predavanju. Nakon predavanja upriličeno je i druženje za sve prisutne.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter