Džamija Gornji Soukbunar: Podijeljeno 270 bajramskih paketića učenicima O.Š. “Hasan Kaimija” i polaznicima mekteba

U subotu, dan prije mubarek Bajrama, imam Muhamed-ef. Mutap i Džamijski odbor Gornji Soukbunar su proveli aktivnost podjele 270 bajramskih paketića za učenike O.Š “Hasan Kaimija” i učenike mekteba Gornji Soukbunar.

“Ovim činom želimo da počastimo i obradujemo naše mališane Soukbunara iz razloga što su bili više od dva mjeseca u izolaciji, ali naravno želimo i da ojačamo svijest, ljubav i osjećaj djece prema Bajramu. Jedan od ciljeva nam je da dodatno afirmišemo vjeronauku i mektebsku nastavu na ovom području. U početku je ova akcija planirana samo za učenike mekteba, ali srećom donacijama džematlija, a posebno  načelnika općine Centar od 1000 KM, ova aktivnost je proširena i na područnu Osnovnu školu. Zahvaljujem se predsjedniku Mjesne zajednice i nastavnici vjeronauke koji su doprinijeli da uspješno realizijemo ovaj projekat. Aktivnost podjele paketića smo tehnički izveli prema propisanim mjerama predostrožnosti i rasporedom po odjeljenjima kako se ne bi pravila gužva u haremu džamije. Nadamo se da će i naše džematlije prepoznati naš rad i našu iskrenu borbu za dobro i korist drugih.” – poručio je Muhamed-ef. Mutap

Stotinu ramazanskih hedija stalnim džematlijama

S obzirom na okolnosti i nemogućnost organiziranja tradicionalnog džamijskog iftara, Džamijski odbor je u mjesecu ramazanu pripremio i sa imamom podijelio  stotinu hedija (kahva, lokum, sok..) svojim stalnim džematlijama. Ova aktivnost je izazvala oduševljenje i lijepe reakcije kod ljudi.

”Na taj način nastojimo pokazati koliko nam je važan svaki džematlija i kako smo u stanju i u drugačijim okolnostima pronaći način da ih se sjetimo i budemo uz njih.” – kaže Muhamed efendija.

Socijalni paketi od Islamske zajednice

17-og maja Džamijski odbor i imam su realizirali distribuciju petnaest socijalnih paketa od MIZ Sarajevo porodicama koje su u stanju finansijske potrebe, a koje svojim stanovanjem gravitiraju džamiji Gornji Soukbunar ili su se lično obratili za pomoć.

”Nastojali smo u mjesecu ramazanu, koji je mjesec milosti, da prema nekim našim džematlijama, koji su slabijeg imovinskog stanja, iskažemo solidarnost i podršku. Radi se uglavnom o starijim osobama, samcima i samohranim majkama. Ovi paketi su nam posebno važni kako bismo dodatno ojačali svijet džematlija o odlučnoj brizi Islamske zajednice prema svojim članovima.” – ističe Muhamed-ef. Mutap, imam u džamiji Gornji Soukbunar, koji je zadovoljan provedenim socijalno-humanitarnim aktivnostima u mjesecu ramazanu.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter