Džamija Gornji Soukbunar: Mevlud kao simbol bošnjačke tradicije

U nedjelju 24. novembra 2019. godine u džamiji Gornji Soukbunar, nakon jacija-namaza proučen je mevlud u čast sjećanja na našu najveću blagodat od Gospodara svih svjetova, na našeg Pejgambera s.a.v.s. Posebno je značajno obilježavanje mevluda sa mlađim naraštajima, kod kojih treba ujedno i izgraditi ljubav prema Poslaniku a.s. Tom prilikom, ovu prelijepu mubarek noć uljepšali su mektebski polaznici sa velikim uzbuđenjem, dirljivim izvođenjem recitala, koji su na sebi svojstven način iskazali radost na život i pouke Muhammeda a.s., koji je poslan kao milost svim svjetovima.

Mevlud su proučili članovi hora BZK ”Preporod” Ilijaš prenijevši prisutnima jednu jako bitnu poruku: ”Volit’ Rabba skuplje je i od glave s ramena.” Džamijski odbor zajedno sa vrijednim džematlijkama potrudio se da događaj protekne u najboljem svijetlu uz mevludsko šerbe i slatkiše. Simbolika šerbeta veže se Aminu, Poslanikovu majku, koja je nakon što je rodila Muhammeda, zatražila čašu šerbeta.

Na kraju se prisutnima obratio i imam Muhamed-ef. Mutap, detaljno elaborirajući zašto i kako mevlud u BiH predstavlja jedan od simbola bošnjačke tradicije: “Ashabi su živjeli s Poslanikom s.a.w.s., išli sa njim u boj, žrtvovali svoje živote za njega, djelili sa njim sreću i tugu, glad i blagostanje, te nije bilo boljeg načina da iskažu ljubav prema Poslaniku, a.s., od tog načina. Nama koji živimo poslije njega, koji ga nismo vidjeli a vjerujemo u njegovo poslanstvo, mevlud predstavlja samo jedan od načina, ali ne i jedini, da se prisjetimo i iskažemo ljubav i poštovanje prema Poslaniku, a.s.”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter