Dva mubareka – dvije radosti u džematu Grivići

U sedmici iza nas u džematu Grivići desila su se dva mubareka. Prvi od njih je „novo ruho“ džamije u Grivićima. Naime završena je toplotna izolacija – fasada na džamiji, što će ako Bog da doprinijeti  uštedi toplotne energije u zimskom periodu, ali i sam vizuelni izgled džamije dobio je jednu novu dimenziju i svježinu. Projekat toplotne izolacije finansirale su džematlije dobrovoljnim prilozima (2/3 sredstava), a podršku je pružila i Općina Hadžići (1/3 sredstava)

Drugi vrijedan pažnje mubarek, jeste promocija knjige “GRIVIĆI OD POSTANKA DO DANAS – historijom protiv zaborava“, autora Šehović  Ismeta – Pise, koja je promovisana na sportskom terenu u Grivićima u nedjelju 29.06.2019. Naime, životna želja autora bila je objediniti i objaviti sve relevantne činjenice i saznanja  o Grivićima na jedno mjesto do kojih je autor došao.

Vodilja autoru u ovom projektu je bila činjenica da su u protekla dva i po stoljeća, koristeći se lažima, naša domovina i naš narod su doživjeli najmanje tri genocida; posljednji 1992.- 1996., kojem je i sam svjedok. Stoga je odlučio zapisati sve ono što je čuo, naučio, doživio, kako bi generacije mogle nastaviti tamo gdje je on stao.

Grivići mogu biti ponosni što je kao jedno malo mjesto u Bosni,  dobilo  svoju monografiju, zahvaljujući trudu i radu Šehović Ismeta – Piseta. Monografija se sastoji od 330 stranica A4 formata. Jako interesantan dio odnosi se na porodičnu lozu svake porodice od postanka Grivića do danas, kao i na mnoštvo fotografija do kojih je autor došao. Na promociji knjige svako domaćinstvo dobilo je knjigu kao hediju od autora.

Nekoliko riječi o autoru: Šehović Ismet rođen je 19.9.1950. u Grivićima, Općina Hadžići. Od oca Šehović Šabana i majke Šehović Bibe rođ. Čović. Osnovnu školu završio je u Hadžićima, Srednju mašinsku tehničku školu u Sarajevu i Mašinski fakultet. Radni vijek je proveo u TRZ-Hadžići, na poslovima tehnologije, kontrukcije i razvoja. Penzioner je i otac tri kćeri. Učestvovao je  u odbrani BIH od agresije 1992.-1996. Tri puta ranjavan. Svoju knjigu autor završava rečenicom: “Ako ovom knjigom podstaknem ili budem inspiracija bar jednom sugrađaninu koji bi nastavio dalja istraživanja, smatrao bih to svojim najvećim uspjehom!“

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter