Druženje i predavanje za džematlijke džemata Osjek i Teftedarin do

U nedjelju, 29.09.2019. god., u mektebskoj prostoriji džemata Teftedarin do upriličeno je druženje džematlijki Osjeka i Teftedarinog dola. Inicijatori ovog druženja bile su muallime Dženneta Salkić i Sumeja Sultanović. Na samom početku domaća muallima Sumeja, predstavila je ciljeve i zadatke rada sa ženama, koji se u džematu Teftedarin do, realizuju redovno već tri godine.  

Predavanje na temu „Žena muslimanka, aktivan član zajednice“ održala je muallima Salkić, koja je ukazala na važnost uključivanja žena u sve aktivnosti, a posebno one koje su vezane za džamiju. Govoreći o prvoj zajednici muslimanki, čija su okupljališta bile džamije, ukazala je na činjenicu da je džamija centar u kojem trebamo pronalaziti svoj smiraj. Važnost žene muslimanke ogleda se i u tome, da je upravo ona prva podržala Poslanika, a.s., i prihvatila islam. Jedna od poruka sa predavanja je i ta da obrazovana i svjesna svojih vrijednosti, žena muslimanka na pravi način njeguje vjeru i prenosi je na svoje potomstvo. Isticanje primjera Fatime, r.a., Hatidže r.a., Aiše r.a. Lejle eš-Šifa i njihovu ulogu u širenju pravih vrijednosti u zajednici, bilo je poučno i motivirajuće za prisutne da svoju misiju u džematu rade još predanije. S tim u vezi, ne treba zaboraviti da je džemat stub Islamske zajednice, a da su džematlije njeno vezivno tkivo.

Kako bi druženje bilo potpunije upriličena je edukativna igra, u kojoj su sretne dobitnice dobile prelijepe mahrame. Nakon klanjanja jacije-namaza, upriličena je večera za prisutne, koju su spremile aktiviskinje džemata Teftedarin do. Specijalna torta koja je poslužena, ukazala je na trogodišnji aktivizam u džematu Teftedarin do.

Sumeja Sultanović

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter