Dr. Ferid ef. Dautović gost redovne tribine u Muhadžirskoj džamiji

U nedjelju 22. aprila 2018. godine na redovnom mjesečnom predavanju koje organizira džemat Osjek u suradnji sa Omladinskim sektorom gost je bio dr. Ferid ef. Dautović, glavni imam Medžlisa islamske zajednice Sarajevo, koji je vrijeme priprema za dolazak mubarek šehri- ramazana iskoristio da govori na temu Sputavanje strasti, jer je i jedan od smislova posta sputati strasti koje nas najčešće udaljavaju od Boga dž.š.
U svom predavanju dr. Ferid ef. Dautović je naveo dva primjera, primjer Adema a.s., i njegove supruge Have, te primjer Jusufa a.s. Svi su oni bili stavljeni na ispit, pa im je Dragi Bog pokazao Svoje znakove, poslao Riječi i opomenu nakon čega su oni izabrali Allahovo zadovoljstvo, a ne prolazni užitak i udovoljavanje niskim porivima. Način na koji vjernik može kontrolirati strasti jeste potpuna predanost Uzvišenom Allahu kroz namaz, a namaz je taj koji nas odvraća od razvrata i svega što je ružno. Drugi način zaštite je učenje Kur’ana koji svaki puta trebamo doživljavati kao stvarno susretanje sa Allahom. Efendija Dautović je poručio da i namaz i učenje Kur’ana imaju za cilj da nas uzdignu do stepena ihsana kako bismo u svakom svom postupku bili svjesni svoga Gospodara, posebno u najtežim trenucima iskušenja.

Na kraju je Ferid- efendija čestitao prisutnim vjernicima nadolazeće mubarek dane mjeseca ramazana. Džematski imam, Mensur ef. Salkić, zahvalio se glavnom imamu, kao i svim prisutnim vjernicima pozvavši ih da i dalje svojim prisustvima podržavaju džematske aktivnosti. Iskoristio je priliku da sve pozove na tri programska sadržaja koja se pripremaju do šehri- ramazana, a to su: Tesbih- namaz koji će klanjati u ponedjeljak 30. aprila 2018. godine poslije jacije- namaza, a povodom Lejlei- berata, zatim program namijenjen ženama pod nazivom Moj hidžab koji će biti upriličen 06. maja 2018. godine poslije ikindije- namaza, te Mektepsku akademiju koja će se održati 12. maja 2018. godine i biti će prilika da se polaznicima mektepske pouke dodijele šehadetname, paketići i nagrade za najbolje učenike u protekloj 2017/ 18. mektepskoj godini.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter