Dr. Ahmet Alibašić o “Načelima dobre vladavine u islamskim izvorima i civilizaciji” na seminaru sarajevskih imama

U srijedu 02. oktobra 2019. godine u Studentskom centru IZ-e na Vrbanjuši upriličen je redovni seminar za imame Medžlisa islamske zajednice Sarajevo. Ovo je redovni seminar sarajevskih imama na kojem su članovi Vjersko-prosvjetne službe MIZ Sarajevo na čelu sa glavnim imamom doc. dr. hafizom Kenan-ef. Musićem prezentovali sve aktuelnosti i projekte koji su u toku ili se pripremaju u ovoj službi. Nakon radnog dijela seminara održano je zanimljivo predavanje profesora sa Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu dr. Ahmeta Alibašića.

Dr. Ahmet Alibašić je sarajevskim imamima govorio o “Načelima dobre vladavine u islamskim izvorima i civilizaciji”, a ovo predavanje je izazvalo veliku pažnju i zanimanje kod imama. Dr. Alibašić je govorio o kontekstu i kompleksnosti vremena koje živimo, kao i svim izazovima sa kojima se muslimani susreću kako na Istoku tako i na Zapadu. Koncept dobre vladavine je, prema dr. Alibašiću, prilično kompleksan sistem kojeg danas karakterišu kompleksnost, kontradiktornost, ubrzanje svega i neizvjesnost.   

– Kako spojiti svoje vrijednosti, misiju i istovremeno da ne budemo problematični i opasni likovi – podijelio je svoje zapitanosti dr. Alibašić, koji je govorio o početcima dobre vladavine, kao i njenim načelima, principima i pravilima.

Prema dr. Alibašiću bitna su načela dobre vladavine, a ključne riječi dobre vladavine između ostalog su participacija građana, otvorenost, pravičnosti, učinkovitost, odgovornost onih na pozicijama, strateška vizija i sl.

– Kada je bilo šta javno u pitanju ključno pitanje je ko ima pravo da vlada i obnaša funkciju, te da li se pridržava načela dobre vladavine? – poručio je dr. Alibašić, sa kojim su imami podijelili svoja razmišljanja, pitanja i komentare o ovoj važnoj temi za imamski poziv.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter