Dr. Abdulgafar Velić: Islamska tradicija Bošnjaka je sehara duhovnosti

Omladinski sektor džemata Osjek svakog mjeseca organizira predavanje za sve džematlije našeg džemata. Sinoćnje druženje sa dr. Abdulgafarom ef. Velićem koji je tom prilikom održao predavanje na temu Islamska tradicija Bošnjaka imalo je posebnu čar jer je istom prisustvovao veliki broj džematlija koji su na taj način dali podršku radu i zalaganju naše omladine na polju jačanja i unapređenja vjerskog života u džematu.

Dr. Velić je o islamskoj tradiciji Bošnjaka govorio kao o sehari u kojoj trebamo čuvati i njegovati našu duhovnost, ono najvrjednije što imamo. Također je istakao da je islamska tradicija Bošnjaka usko vezana za bosansku zemlju u kojoj leže naši preci i šehidi. Dodao je da je ta zemlja naš posjed i da smo po tome jedini muslimanski autohtoni narod u Evropi. Nakon što su nam uzeli jezik, naciju i vjeru, pokušali su nam uzeti i zemlju, međutim preko noći Bošnjaci su se probudili i postali značajan politički faktor. Razlog takvom fenomenu je i stoljetni način prakticiranju vjere koji se razlikuje od svih drugih muslimanskih naroda, a riječ je o vojnom sistemu gdje se sve radi na komandu.
Između mnogih stvari koje krase tu tradiciju Abdulgafar- efendija izdvojio je mukabelu i poseban način činjenja dove riječima „Dragi Bože“.

Na kraju predavanja prisutne džematlije i omladinu upoznao je sa projektom Mreže mladih pozvavši sve da na svoj način podrže ovaj projekt. Nakon predavanja omladina je imala priliku postavljati dodatna pitanja predavaču ali također i dijeliti ideje odnosno planirane aktivnosti koje će se, uz Allahovu pomoć, sa lakoćom ispuniti.
Ovom prilikom se još jednom zahvaljujemo našem ef. Abdulgafaru Veliću, koji je sa nama nesebično podijelio svoje znanje.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter