Dan općine Ilidža: Ibrahim-ef. Klisura dobitnik Zahvalnice za doprinos lokalnoj zajednici

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Ilidža održanoj 12.3.2019. godine u povodu Dana općine Ilidža dodjeljena je zahvalnica za doprinos lokalnoj zajednici, imamu džemata Rakovica, Ibrahim-ef. Klisuri. Džemat Rakovica spada u red većih i uređenijih džemata na području MIZ Sarajevo.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Ilidža održanoj 12.3.2019. godine u povodu Dana općine Ilidža dodjeljena je zahvalnica za doprinos lokalnoj zajednici, imamu džemata Rakovica, Ibrahim-ef. Klisuri.

Ibrahim-ef. Klisura je rođen 21.02.1961. godine. Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu završava 1980. godine. 1992. godine zasniva radni odnos u Odboru IZ Busovača. Nakon završenog pripravničkog staža prelazi u džemat Kreševo/Odbor IZ Kreševo. 1995. godine prelazi u džemat Bukovica/Odbor IZ Kiseljak gdje ga zatiče agresija na BiH.

Osamnaest mjeseci je bio aktivni pripadnik Armije BiH, a od SNO Kiseljak dobija Rješenje o radnoj obavezi. Cijeli rat bio je aktivan u odbrani BiH, a posebno u zbrinjavanju izbjeglica iz Hadžića i sa Ilidže. Kako je u njegovom džematu bilo najviše izbjeglih iz Rakovice, reintegracijom Ilidže u sastav BiH 1997. godine zasniva radni odnos u džematu Rakovica/Medžlis IZ Sarajevo.

Spaljene i devastirane kuće, srušena džamija nisu mu dali odmora. Zahvaljujući razumijevanju općine Ilidža, koja je besplatno dodijelila zemljište za novu džamiju i svu neophodnu dokumentaciju,  u decembru 1998. godine novi objekat je bio veći i ljepši od prijeratnog. Džamiju je finansirao vakif Jonuz Ikić.

Danas džemat Rakovica spada u red većih i uređenijih džemata na području MIZ Sarajevo.

Resul-ef. Alić

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter