Dan mladih čitatelja – održano druženje sa autoricom Elmirom Helać-Mekić

U subotu 03. marta 2018. godine, u prostorijama mekteba džemata Bačičko polje Stup, održano je druženje za djecu polaznike mekteba iz raznih džemata Medžlisa Sarajevo i Elmire Helać-Mekić, autorice knjiga za djecu “Kamen” i “Kaldrma”. Elmira Helać-Mekić rođena je u Sarajevu 06. maja 1965. godine. Školovala se u Sarajevu gdje je završila osnovnu i srednju školu te Pedagoški fakultet. Pored velike ljubavi prema djeci i radu u nastavi, Elmira je oduvijek pokazivala i ljubav prema pisanoj riječi koja je namijenjena prvenstveno djeci.

Druženje je organizovano od strane Aktiva žena pri Medžlisu IZ-e Sarajevo, a istom je prisustvovalo oko 30-ero i njihovih roditelja. Knjige “Kamen” i “Kaldrma” govore o istinskoj ljubavi, prijateljstvu i povjerenju, a namijenjena je svim uzrastima. Na samom početku riječima dobrodošlice se obratio imam džemata Bačićko Polje hafiz dr. Sejad ef. Mekić, potom se je obratila i koordinatorica Adna Zulić ispred organizatora druženja, a Merjem Durić polaznica mekteba – domaćina druženja proučila suru Et-Tin.

Sva prisutna djeca su bili odlični sagovornici, nekoliko njih je već pročitalo knjige “Kamen” i “Kaldrma”, a oni koji nisu odlučili su se za njihovo skoro čitanje. Autorica, prosvjetna radnica po zanimanju, tačno i precizno bira izraz i stil kojim će poruka biti prenesena i usvojena sa lahkoćom. Ona se zahvalila domaćinima druženja kao i članicama Aktiva žena pri Medžlisu IZ-e Sarajevo što su omogućile da je djeca upoznaju. Ona je nakon dva desetljeća rada u prosvjeti napisala veoma korisne knjige za djecu, a kao i do sada radiće na edukaciju mladih kroz svoja djela. Organizatori druženja se zahvaljuju džematu domaćinu za topao i srdačan doček i svakako preporuka roditeljima da svojoj djeci priušte druženje sa vrijednim knjigama.

Amela Pilav

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter