Četvrto predavanje iz ciklusa “Stazama čestitih”: Dr. Mirsad Arnautalić govorio o “Kulturi ishrane u islamu”

Večeras je u multimedijalnoj sali općine Novi Grad održano četvrto po redu predavanje za žene iz ciklusa predavanja “Stazama čestitih”.  Tema predavanja je bila “Kultura ishrane u islamu” a predavač je bio dr. Mirsad Arnautalić

Dr. Arnautalić je govorio o hrani kao jednom od  najvažnijeg aspekta našeg života.

-U islamu je uvijek bilo važno pitanje halala i harama, ili mogli bismo kazati pitanje ispravnosti i štetnosti. Dok se danas nalazimo u vremenu gdje nam  većinu hrane proizvode nemuslimani, i da hrana postaje sve više svakodnevno pitanje kome treba posvećivati pažnju, dolazimo i do situacije da se islamski učenjaci moraju sve više baviti ovom tematikom. Za muslimane, pitanje hrane nije samo puko biološko uzimanje jela i pića, nego i ispunjavanje Božijih naredbi, koja nema samo materijalnu dimenziju nego i vezu s Stvoriteljem, kao dimenziju ruhanijeta – istakao je dr. Arnautalić.

Svojom izvedbom kasida Šaha Isaković je uljepšala ovo veče. Radionicu za sve prisutne gošće priredile su Ilma Karzić i Amina Imamović studentice FIN u Sarajevu. Predavanje je vodila i moderirala  Dženana Delić.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter