Centralna svečanost MIZ Sarajevo u povodu Lejletu-l-berata u džamiji u Boljakovom Potoku

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice, u ponedjeljak, 14. ša’bana 1439. god. po H., odnosno 30. aprila 2018. godine, sa akšam-namazom, nastupa mubarek noć, Lejletu-l-berat.

Mubarek noć Lejletu-l-berat, noć koja se prema islamskoj tradiciji smatra noći brisanja grijeha, te je vjernici provode u intezivnijem ibadetu. Kod bosanskih muslimana tradicionalno se tim povodom organiziraju različiti prigodni programi što se očekuje i ove godine.

Centralna svečanost MIZ Sarajevo u povodu nastupajuće mubarek noći Lejletu-l-berat održati će se u ponedjeljak 30.aprila u džamiji u Boljakovu Potoku poslije akšam namaza. Tom prilikom će Hor imama sarajevskog medžlisa izvesti prigodan program, dok će vazu nasihat uputiti mr. Suad ef. Balić.

Mubarek noć Lejletu-l-berat doživljava se kao vijesnik nadolazaćeg mjeseca posta, mubarek ramazana. Ta noć se obilježava kao noć u kojoj meleki počinju pisati sudbinu čovječanstva i svakog čovjeka pojedinačno za narednu godinu, a u tradiciji bosanskih muslimana poznata je i kao noć oprosta, sudbine i želja.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter