Brojnim aktivnostima obilježen Dan hidžaba

Prvi februar se od 2013. godine u svijetu obilježava kao Dan hidžaba. Kampanja je potekla od muslimanke koja je zbog hidžaba od kolega tokom studiranja doživljavala različite neugodnosti i uvrede, posebno izraženih nakon terorostičkih napada 11. septembra. Namjera obilježavanja ovog datuma je skrenuti pažnju na pravo muslimanki na nošenje hidžaba, diskriminaciju sa kojom se pri tome susreću, te edukaciju o osnovama ovog propisa.

I u džematima Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo se kroz Sektor za brak i porodicu, Mrežu mladih i mekteb, različitim aktivnostima obilježio ovaj dan.

Članice Mreže mladih Ilijaš, su pripremile jedan video uradak u kojem prikazuju različita zanimanja i aktivnosti pokrivenih žena i djevojaka, s ciljem da pošalju poruku da hidžab u životi nije prepreka ili smetnja, već ukras i zaštita svake žene, djevojke i djevojčice. Video je dostupan na ovom linku.

U džematu Teftedarin do, uz pridržavanje epidemioloških mjera, održano je druženje na kojem su članice Mektebskog hora izvele lijep program, a predavanje održala muallima Emina Muminović.

U mektebu ovog džemata je, također, obilježen ovaj datum prigodnim kreativnim časom sa najmlađim polaznicima.

U džematu Osjek je ovaj datum obilježen lijepim druženjem i kvizom. Prigodno predavanje održala je muallima Dženeta Salkić, a svoja lična iskustva sa prisutnim podijelilile su djevojke Đenana Mujezinović, Amina Omerović, i Alma Čorbo, polaznica mekteba. Njihova priča o hidžabu je probudila posebnu emociju, njihova svijest o Allahu, podrška njihovih roditelja izazvala je suze kod prisutnih. Za osam hanuma i djevojaka koje su se nedavno pokrile obezbijeđene su i uručene hedije.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter