Bošnjački institut – Fondacija Adil Zulfikarpašić: Promovisano djelo “Muhammed u Evropi” autorice dr. Minou Reeves

U srijedu 20. novembra tekuće 2019. godine u Bošnjačkom institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić upriličena je promocija djela “Muhammed u Evropi” autorice dr. Minou Reeves, a u okviru 15. tradicionalne manifestacije MIZ Sarajevo “Dani i Allahovom Poslaniku – Selam, ya Resulallah”. Nakon učenja odlomka iz Časnog Kur’ana od strane mr. hafiza Maid-ef. Ibrahimovića dobrodošlicu velikom broju prisutnih iskazao je moderator mr. Meho-ef. Šljivo, nakon čega je predstavio promotore – učesnike promocije.

Prvi promotor je bio dr. Abdulgafar Velić, pomoćnik muftije sarajevskog i rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog, koji je iskazao svoju čast sto može biti promotor ove ozbiljne studije dr. Minou Reeves, koja je značajna naučnica, profesorica na Kembridžu i diplomata. Dr. Velić je govorio o strukturi ovog djela uz napomenu “kako je djelo napisano iz dubine duše, pogotovo prva dva poglavlja koja su pitka i lahko čitljiva za razliku od ostalih poglavlja koja je teže čitati”. Dr. Velić je poručio kako autorica govori o ljudima i autorima koji zlonamjerno i neistinito govore i pišu o Muhammedu a.s., ali i o onima koji se javljaju na tlu Evrope i nakon hiljadu godina pisanja mitova o Poslaniku a.s. donose pravu sliku i istinu o Poslaniku islama – Muhammedu a.s.

Nakon dr. Velića svoje viđenje ovog djela iznio je profesor u Gazi Husrev-begovoj medresi i vanjski saradnik na katedri Hadisa na Fakultetu islamskih nauka, dr. hafiz Dževad Hrvačić. Dr. Hrvačić je poručio kako “ovo značajno djelo nudi važan pregled hljadugodišnjeg odnosa Evrope prema Muhammedu a.s. a samim tim i prema islamu”. Muhammed a.s. je od strane brojnih evropskih autora, čiji pregled autorica donosi,  predstavljen kao neko “ko je imao veliku ljubav prema ratu i jak seksualni nagon”, čime je ovo djelo još važnije jer razotkriva lažne mitove i predrasude koje su ti autori imali i namjerno ih plasirali.

Posljednji promotor je bio glavni imam MIZ Sarajevo doc. dr. hafiz Kenan-ef. Musić, koji se zahvalio prisutnima zbog želje da se uči i sluša o Poslaniku a.s. i refleksijama njegove pojave. Istinu uvijek treba tražiti u činjenicama – poruka je dr. Musića koji je podsjetio na slučaj Hasana ibn Sabita koji je imao zadatak da ocrni Muhammeda a.s. svojom poezijom, ali ipak nije uspio u tome s obzirom da mu nije uspio pronaći mahane. Dr. Musić je govorio i o poznatom diskursu orijentalista o Muhammedu a.s. ali i o velikom broju onih koji danas objektivno čitaju život i djelo Muhammeda a.s., te shvatanju i prezentovanju islama i Poslanika a.s. od strane Bošnjaka – kao autohtonih evropskih muslimana. Ovu prelijepu noć svojim izvedbama uljepšao je poznati interpretator Latif Moćević.

Riječ je o djelu koje su izdali MIZ Sarajevo i IIN Preporod u prijevodu Sabine Berberović i Nađe Berberović Dizdarević. Autorica Reeves bavi se i duhovnim sadržajem islama i naglašava kako je poruka Muhammeda a.s. bila poruka prijateljstva i jedinstva, a ne prezira i rata, i u tom smislu doktorica Reeves poručuje: “Ako zapadnjaci nauče da poštuju Muhammeda i islam, mogu se nadati da će zauzvrat i oni biti poštovani” 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter