Bogate ramazanske aktivnosti u džematu Blagovac krunisane dodjelom vrijednog priznanja Općine Vogošća imamu Edin-ef. Mrkuliću

U džematu Blagovac u subotu 18. maja poslije podne-namaza upriličeno je predavanje za žene. U prisustvu velikog broja žena zanimljivo predavanje održala je  Mr. Belma Bjelak Bešlić, koja je govorila o blagodatima mjeseca Ramazana i propisima posta.

U ponedjeljak 20. maja organizovan je i iftar za žene. Zajedno sa koordinatoricom za ženski aktivizam Emirom Sojkić, žene iz džemata su spremile iftar kod svojih kuća i donijele ga da se svi prisutni na iftaru počaste. Nakon ugodnog druženja i iftara dogovoreno je da se sa ovakvom praksom nastavi i u ubuduće.

Pored ovih aktivnosti, treba naglasiti da se u džematu Blagovac tokom mjeseca Ramazana ponedjeljkom, srijedom i petkom održavala halka Kur’ana, te utorkom i četvrtkom tedžvid – pravilno učenje Kur’ana za žene.

U petak 31. maja u mektebskoj učionici održano je predavanje pod nazivom “Stabilan brak i sretna porodica”. Predavanje je bilo namjenjeno mladim bračnim parovima i onima koji žele stupiti u brak i formirati porodicu. Predavanje je održala Dr. Remzija Hurić – Bećirović.

U nedjelju 2. juna poslije podne-namaza podijeljeno je 170 bajramskih paketića za polaznike mekteba. Ovu vrijednu hediju za mekteblije donirala je jedna naša sestra iz Australije, koja je ovim činom obradovala veliki broj djece iz džemata. Djeca su bila oduševljena zbog slatkog poklona kojeg su dobili za nastupajući Ramazanski bajram. U ime džemata i polaznika mekteba, Edin-ef. Mrkulić zahvalio se na ovoj vrijednoj donaciji.

Isti dan organiziran je i drugi po redu zajednički iftar za 150 džematlija. Na ovaj način priveden je kraju veliki broj aktivnosti u proteklom mjesecu Ramazanu u džematu Blagovac.

Kao nagrada, ali i dodatna stimulacija za brojne aktivnosti koje inače realizuje, a pogotovo u mjesecu ramazanu, vrijednom imamu ovog džematu Edin-ef. Mrkuliću, pristiglo je vrijedno priznanje društvene zajednice. Općinsko vijeće Vogošća održalo je 30.05.2019.godine svoju 28. redovnu sjednicu. Nakon redovnih uvodnih tačaka kao što su Vijećnička pitanja i inicijative i Izvještaj o realizaciji vijećničkih pitanja i inicijativa prešlo se na Odluku o dodjeli priznanja Općine Vogošća za 2019.

Odluka je jednoglasno usvojena, a najveće općinsko priznanje, Zlatni grb sa plaketom Općine Vogošća posthumno je dodijeljeno Atifu Džafi. Plaketa “Humanista godine” dodijeljena je Faruku Duranu.

Zahvalnice Općine Vogošća Ilmi Cvrk, Bakiru Mehiću – posthumno, Ervinu Maciću, Ehlimani Jugo, Nihadu Mujakiću, Harisu Fazliću, firmi Volkswagen d.o.o, Amiru Bogiloviću, Edinu-ef. Mrkuliću, Harisu Ćutahiji i Ernadu Šehoviću.

Ovo priznanje će biti uručeno vrijednom Edin-ef. koji poručuje “kako je u svim džematskim akcijama zadovoljstvo predvoditi ovakve džematlije, omladinu i mekteblije koji inače predstavljaju najljepši ukras džemata Blagovac i podstrek za nove zajedničke pobjede”

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter