Bogate predramazanske aktivnosti u džematu Aneks

U povodu dolaska ovogodišnjeg ramazani-šerif, u četvrtak, 25. aprila poslije akšam-namaza, u džamiji na Aneksu održana je svečanost “Omladinsko večer Kur’ana” . Svečanost je svojim prisustvom uveličao pomoćnik glavnog imama MIZ Sarajevo, hafiz Ammar-ef. Bašić. Potom su promovisani ovogodišnji svršenici Kursa sufare za odrasle, njih 14 kojima su dodjeljene šehadetname i hedija – primjerci mushafa. Centralni dio ove svečanosti bilo je učenje tridesetog džuza mukabele koju je svakog četvrtka tokom cijele godine učila omladina ovog džemata.

U povodu dolaska ovogodišnjeg ramazani-šerif, u četvrtak, 25. aprila poslije akšam-namaza, u džamiji na Aneksu održana je svečanost “Omladinsko večer Kur’ana” . Tom prilikom učenjem Kur’ana su se predstavili najmlađi polaznici mektebske nastave, koji će naslijediti sadašnje mladiće i djevojke u ovom džematu.

Potom su promovisani ovogodišnji svršenici Kursa sufare za odrasle, njih 14 kojima su dodjeljene šehadetname i hedija – primjerci mushafa. Centralni dio ove svečanosti bilo je učenje tridesetog džuza mukabele koju je svakog četvrtka tokom cijele godine učila omladina ovog džemata.

Svečanost je svojim prisustvom uveličao pomoćnik glavnog imama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, hafiz Ammar-ef. Bašić, čije je obraćanje sa maksimalnom pažnjom propraćeno od strane džematlija, omladine i polaznika mektebske nastave.

Nakon proučene hatma dove koja je poklonjena pred duše šehida džemata Aneks i obavljanja jacije-namaza prisutni su se počastili šerbetom, halvom i kolačima koje su pripremile djevojke Mreže mladih i vrijedne članice ovog džemata.

U nedjelju, 21. aprila u mektebu ovog džemata  održani su i završni ispiti za polaznike mektebske nastave. Ispitima je pristupilo 130 učenika koji su u ovoj mektebskoj godini redovno pohađali nastavu i koji su pokazali odlično znanje, te tako dostojno predstavili svoj mekteb.

Nakon završnih ispita, isti dan poslije ikindije-namaza, u prepunoj džamiji, uz prisustvo polaznika mektebske nastave i velikog broja njihovih roditelja i musafira održana je svečanost povodom uspješnog završetka mektebske nastave i završnih ispita. Na svečanom času najbolji učenici iz svake mektebske grupe, pred roditeljima su pokazali šta su, koliko su i kako su u ovoj godini (na)učili. Na kraju svečanosti učenici su darovani prigodnim paketićima a svi prisutni počašćeni slatkišima.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter