Aktivnosti Mreže mladih Stari Grad

Od samog početka pandemije koja je zadesila cijeli svijet, pa tako i našu domovinu, Mreža mladih Stari Grad Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, stavila se na raspolaganje svojim džematima i našem Medžlisu, posebno stavljajući akcenat na pomoć starijim osobama, samcima, kojima je ograničeno kretanje, a nerijetko i onima koji su u stanju socijalne potrebe. Na prijedlog imama sa područja Starog Grada a uz saglasnost Kriznog štaba Medžlisa IZ-e Sarajevo, Mreža mladih se stavila na raspolaganje Kriznom štabu općine Stari Grad.

Plod te saradnje sa općinom Stari Grad je podjela hljebova starijim osobama koju je Mreža mladih sa imamima starogradskih džamija, počela u ponedjeljak, 30. marta. U koordinaciji sa općinom Stari Grad sastavljen je spisak osoba, starijih od 65 godina, a koji u svom domaćinstvu nemaju mlađih članova, koje će dobivati hljeb svaki drugi dan iz pekare MBA, koja se odazvala ovom humanom gestu i obezbijedila hljebove. U navedenoj akciji učestvuje 12 imama  i 41 član Mreže mladih Starih Grad. Svaki drugi dan se podijeli 188 hljebova. U  cilju prevencije, sigurnosti i poštivanja epidemioloških mjera u realizaciji podjele, općina Stari Grad je obezbijedila maske, rukavice i dezinfekciona sredstva. Također, Općina vrši distribuciju hljebova do džamija.

Uporedo sa spomenutim aktivnostima, članovi Mreže mladih su aktivni i u drugim aktivnostima u njihovim džematima. Iako smo spriječeni da se susrećemo i redovne aktivnosti realizujemo na našim redovnim susretima i druženjima, spomenute aktvnosti vrlo uspješno realizujemo online. Tako smo imali nekoliko online sastanaka na kojima smo planirali i dogovarali naše aktivnosti u novonastalim okolnostima. Jednom sastanku je prisutvovao i naš glavni imam.

Ovom prilikom zahvaljujemo se Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo, općini Stari Grad i MBA pekari na ukazanom povjerenju, kao i svim imamima, džematima i članovima Mreže mladih za nesebičnu podršku u realizaciji spomenutih aktivnosti.

Emina Hamza

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter