Aktiv žena džemata Jezero: Izlet u Goražde, Ustikolinu i Foču

Žena muslimanka treba da bude primjer gdje god da se nalazi. Svojim načinom ponašanja, svojim govorom, svojom pristojnošću, svojim stavom. Noseći svoj hidžab ona odaje sliku vjernice, jer ga sa ponosom nosi kao blagodat, robujući Tvorcu svjetova.

Onako kako stajemo pred Gospodara na kijamu i padamo Mu na sedždu tako trebamo i po čaršiji hodati dostojanstveno. Žena u islamu treba prije svega biti dobra žena svom mužu, po uzoru na hazreti Hatidžu. Dobra majka po uzoru na hazreti Fatimu. Društveno angažovana po uzoru na hazreti Aišu.Blago onoj koja objedini sve u jedno, ona će svoj život i život onih oko sebe učiniti lijepim.

Biti žena muslimanka znači imati one osobine kojim će biti  ukrašene, a to su skromnost, plemenitost, nježnost, strpljivost. Divno je biti žena koja je na putu dobra odgaja nove generacije. Ima onih koje je Allah počastio da odgaja i usmjerava, ne samo djecu nego i starije. Da ih okuplja pod bajrakom dobra i zbija u safove. To su naše sestre kojima je Allah dao sve ove osobine, a još i obdario ih znanjem i mudrosti.

U subotu 28. septembra divan jesenji dan i divna posjeta u gradove na lijepoj rijeci Drini. Rijeci koja svojim valovima priča priču slobode, herojstva i opomene.Opominje Drine i zove nas sebi. Hanume džemata Jezero pod bajrakom naše muallime, efendinice Amre Abaz, uprilučile su posjetu  gradu Goraždu. Moram da naglasim, da smo među nama imali i našu muallimu Amelu Brdar koja je rođena Goraždanka pa nam je bila domaćin u ovom gradu i bila asistent našoj efendinici.

Tu smo prije svega uživali u predivnoj panorami grada sa izletišta Rorovi, gdje smo se prisjetili naših boraca koji su odbranili ovaj jedini grad na Drini u agresiji na našu zemlju. Tu smo se sjetili i generala Zaima Imamovića koji je tu uvakufio vikendicu. Podne namaz smo klanjali u divnoj Kajseriji džamiji i nakon podne-namaza nam je dobrodošlicu poželio efendija Ibrahim-ef. Hadžihasanović, rekavši nam par riječi o samoj džamiji i vjerskom životu u gradu Goraždu.

Nakon šetnje i ručka krećemo prema Ustikolini, tu klanjamo ikindiju, a glavni imam Edib-ef. Efendić nas podsjeća na priču o nastanku najstarije džamije hadži Turhan Emin-bega i najstarijeg mezarja, kao i gazišta preko Drine kuda je osvajač sultan Mehmed-Fatih sa svojim askerima prešao Drinu. Krećemo prema Foči i našoj ljepotici Aladži, posebne emocije, posebni damari, suze koje se kotrljaju.

Osvaja svojom ljepotom i mi u njoj proučismo i poklonismo jasin šehidima naše Bosne i Hercegovine. Divan doček naših domaćina, glavnog imama Dženan-ef. Krajišnika i akšam-namaz. Zbijeni safovi hrabrih Bošnjakinja uz dove da nam safovi u našim džematima budu veći, jači, zbijeni i da nas veže uže zajedništva.

Vraćamo se u šeher Sarajevo, uz predivnu atmosferu gdje uz divne glasove djevojaka, učenica Gazi Husrev-begove medrese, uživamo u ilahijama, “Devet heroja”, “Šehidski rastanak”, “Da je Bosna od dženneta dio” i uz pjesmu, sevdalinku…

Na kraju ašere i dova, zahvala što nas je Allah počastio da budemo one žene u islamu koje će širiti poruku dobra, mira i živjeti po uputi Kur’ana časnog.

Amela Klisura

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter